Meklēt


Meklēt


Jautājums un atbildes

Dagnis

13 Jul 2022

Problēmas ar spiedienu

(Ūdensapgāde)

Vismaz gadus 3 atpakaļ mājā ievilkām ūdeni, bet par cik māja vēl tapšanas stadijā līdz šim pavasarim no krāna ņēmām tikai ūdens spaiņus. Visumā apgādes sistēma līdz šim lietota samērā maz. Tagad uzlikām podu, izlietni un drīzumā pievienosies arī duša.

Kad sākām lietot izlietni pamanījām, ka strauji krītas spiediens. Mazliet atverot krānu sūknis itkā spiedienu tur. Tikko kā pilnībā atvēr krānu, nav svarīgi, istabā vai ārā, spiediens momentāli nokrīt gandrīz līdz 0.

Pirmā doma bija, ka spicē nepietiek ūdens un tā ir vai aizaugusi, vai daļēji aizaugusi. Pieslēdzām sūkni pie dīķa, lai pārbaudītu šo versiju, izmantojot paštaisītu sūcvadu. Vienkārši 25mm šļauka ar vārstu, kuram pārvilkta zeķe, galā. Zeķe lai nesūc augšā dūņas, zāles utml. Protams neesmu idiots un zinādams, kāds ir dīķa ūdens pirms vada uzliku 10" 10mik filtru. Sūknis dara tieši to pašu.


Vērts pieminēt, ka pirms dīķa pārbaudīju spiedienu katlā. Viss ok. Šķietami izslēdzām spici. Nākamais uzreiz ķēros pie spiediena releja. Relejs labā stāvoklī, viss ok. Zināju, ka aizsērējis relejs var būt pie vainas. Atskrūvēju, iztīrīju. Vēljoprojām tas pats. Pēdējā versija bija membrāna, izņēmu to lai pārbaudītu. Membrāna kā jauna.

Tagad sēžam un kasam galvu. Visu izmaina tas, ka līdz šim praktiski ļoti maz esam lietojuši sistēmu. Tikai lējuši ūdeni spaiņos reizi nedēļā. Tagad nevaram saprast vai sūknis gluži vienkārši nekad nav bijis pietiekoši jaudīgs, vai arī tam kaut kas nokaitējis. Versija par jaudu gan liekas dīvaina, jo kā jau teicu pie dīķa tas dara to pašu.

Tehniskie parametri: Spice 9,8m, sūknis stāv 1 groda dziļumā. Pedrollo JSWm 1BX, 0.48kW, 0.65HP. Diemžēl precīzu attālumu līdz mājai nevaru pateikt, bet domājams 40m robežās.

p.s. Novērtēju jūsu vecā stila forumu un fīču uzdot jautājumus šādā veidā.

Dagnis

13 Jul 2022

Problēmas ar spiedienu

Ar membrānu domāts spiedkatla membrānu, nevis releja. Tā kā spiedkatla membrānu pārbaudīju.

Akvedukts

14 Jul 2022

Problēmas ar spiedienu

Apraksts nav pietiekams, lai izprastu visu hidraulisko shēmu. Būtu jāzina ūdens celšanas augstums sūkņa pusē, ūdens celšanas augstums spiediena pusē, cauruļvadu diametri, garumi. Sūknis pats par sevi nav ļot jaudīgs, bet tas arī labi, jo no spices daudz ūdens paņemt nevar. Uzsūkšanas caurules ārējam diametram (ja PE caurule) vajadzētu būt vismaz 32mm (Jūs norādiet, ka izmantojāt 25mm).
Spiediena relejā vai spiedtvertnē vaina nav jāmeklē. Ieteiktu veikt pārbaudi bez spiedvada līnijas - sūkņa izejā pievienot 2-3m garu cauruli un pārbaudīt, vai bez pretestības spiediena līnijā tiek radīts pietiekams spiediens. Ja spiediens pietiekams, tad ir pārāk liela pretestība spiediena līnijā un nepieciešams jaudīgāks sūknis. Ja spiediens zūd arī ļoti īsu spiedvadu, tad vaina meklējama:
1) pārāk liels uzsūkšanas augstums + pretestība uzsūkšanas vadā
2) nepietiekams ūdens daudzums spicē (to Jūs it kā izslēdzāt, pārbaudot sūkni pie dīķa)
3) sūkņa lāpstiņrata aizsērējums

Dagnis

15 Jul 2022

Problēmas ar spiedienu

Ūdens celšanas augstumu no zemes līdz spicei diemžēl varu pateik tikai aptuveni. 9-9.8m. Spici mēs paši nedzinām un meistars pats vairs neatcerās. Man personīgi stāv pierakstīts cipars 9.8m, bet jāņem vērā, ka sūknis atrodas zemē 1 groda dziļumā. Grods ir 90cm augsts un iespējams ar to ir domāts kopējais spices dziļums līdz zemes virsmai. Tad sūcvads būtu ~9m. Ja ar to ir domās dziļums līdz sūknim tad 9.8m. Ar diametru ir grūti saprast, jo spices augša līdz vārstam ir iebetonēta. Vārsts ir ieskrūvēts 2 collu viengabalā, kas ir ~50mm. Tad laikam 2"/50mm.

Spiediena pusē attālums ~19m, augstums 2.5m. Cauruļvads zemē, (no sūkņa līdz mājai) D40mm PE caurule. Pagrabā apt. 1m horiz. un 2m vert. - D3/4" cinkotas tērauda trubas un vannas istabā kopā 0.7m D15mm vara trubas.

Jā testam ar dīķi izmantoju 25mm, kas ir diametrs ko atradu sūkņa instrukcijā - >25mm. Bet tagad sāku saprast, ka tas ir bijis domāts spiediena pusē. Tā ūdens vads ir D40mm.

Veicām pārbaudi bez spiedvada līnijas. Nekādu izmaiņu, tas pats, tikai izmantojām 4m D25mm cauruli.. Vai īsāka caurule ar lielāku D mainītu rezultātu? Kādu diametru iesakat sūkņa izejā pārbaudei?

Kas rada pretestību uzsūkšanas vadā? Nupat lasot info jūsu mājas lapā atradu versiju par pretvārstu.

Par lāpstiņām nemācēšu neko teikt, neesam neko pārbaudījuši...

Dagnis

16 Jul 2022

Problēmas ar spiedienu

Vēl kas ko aizmirsu piebilst, spices gals (uz kura pretvārsts) kurš iznāk no grīdas grodā, ir savienots ar sūkni, ar apt. 1m 1" lokano pievadu. Varbūt tas kaut ko maina?

Akvedukts

18 Jul 2022

Problēmas ar spiedienu

Precīzu iemeslu diemžēl vēl arvien nevaram pateikt.
Ja lokanais spiedvads nav aizspiedies ciet, tad tas problēmas nerada. Taču 1m garš lokanais savienojums ar laiku pilnīgi noteikti mainīs šķērsgriezuma laukumu, jo strādā ar negatīvu spiedienu (vakuums), tātad, tieksies savilkties kopā. Vajag pārliecināties, vai šīs caurule nav aizspiedusies ciet.
Pārbaude ar īso spiediena cauruli parāda, ka nav problēmu ar būtiskiem spiediena zudumiem spiedvada līnijā. Tad atliek pēdējā pārbaide, ko var veikt mājas apstākļos - pieslēgt sūkni pie dīķa, vai ūdens tvertnes, tikai uzsūkšanas līniju veidojot no vismaz D32 caurules un ar 1" pretvārstu. Spiediena līniaj var izlikt 2-3m garu cauruli ar diametru 20mm vai lielāku. Jāpārbauda kā sūknis darbojas, ja ūdens pienāk brīvi. Ja sūknis šādos apstākļos strādā, tad vaina ir uzsūkšanas līnijā - var būt krities ūdens līmenis spicē - tiklīdz tiekņemts vairāk ūdens, tā spicē krīt ūdens līmenis un sūknis vairs nespēj uzsūkt pietiekami daudz ūdeni un radīt spiedienu, vai arī spices siets ir aizsērējis un spicei nepienāk pietiekami daudx ūdens. Ja sūknis nedod spiedienu arī pie brīvas uzsūkšanas, tad vaina jāmeklē sūkņa lāpstiņratā.

Turpini diskusiju

Atbildēt: Dagnis

Datums: 13 Jul 2022

 

Ievadiet zemāk šeit redzamo kodu


Tēmas un atbildes no:

akvedukts   - Akvedukts

Autorizēts lietotājs - Reģistrēts "Akvedukts" klients

Viesis - Nereģistrēts apmeklētājs